Didactic
Limba română pentru străini

Limba română pentru străini

Erasmus și An pregătitor

Albin Tetiana

Herman Anna-Maria

Goerge

Drewnia Ciobanu Katarzyna

Chaus Luiza

Horda Martin

Maikan Karbunar Olena

Zhyzhyian Svitlana

Andrii Kapsamun: Video Pentru Examen la Limba Română

Serhii Kotiuk

Marina Dobuleak

Myhailo Onofreichuk

Violeta Dvorsca

Ihor Skorobohatko: Dece îmi place România

Erik Johnson Anders

Aylar Gazakbayeva

Jaime Gracia (ERASMUS Spania)

Eroare: Browser-ul de pe care navigati nu suporta fisiere pdf. Va rugam descarcati documentul. Download PDF.

Studenți ai Anului Pregătitor de la USV în Vizită la Viva FM

 

Matinalul de vineri, 23 martie 2018, al radioului Viva FM a avut ca invitați doi studenți de la Anul Pregătitor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava – Aylara Shamyradova din Turkmenistan și Andrii Kapsamun din Ucraina.

Interviul a început cu o discuție despre vremea din Romania, care este foarte asemănătoare cu cea din Ucraina, ba chiar uneori mult mai rece, după cum a spus Andrii, pe când în Turkmenistan lucrurile stau foarte diferit, fiindcă, după cum ne-a povestit Aylara, acolo zăpada apare foarte rar și în timp ce în Suceava era o ninsoare puternică, în orașul ei natal erau +20°C.

După aceasta, Aylara a povestit lucruri interesante despre țara ei, în particular despre locuri istorice și mâncăruri tradiționale. Aylara a dezvăluit ascultătorilor Viva FM ingredientele unui fel de mâncare, numit palov. După aceasta a venit rândul lui Andrii, care a constatat că multe feluri de mâncare din Ucraina și România sunt asemănătoare; totuși, în ciuda asemănărilor din cultura gastronomică a celor două țări,Andrii i-a surprins peinterviatori cu rețeta borșului ucrainean. Andrii a mai spus că îi place foarte mult la USV și că dorește să continue studiile la Suceava.

Discuția despre gastronomie a fost urmată de cea despre statutul de ”student străin în România”. Din relatările celor doi oaspeți ai emisiunii, radioascultătorii au aflat despre  o serie de atitudini ale sucevenilor față de studenții din străinătate. Oaspeții matinalului s-au arătat încrezători că, dacă ar solicita ajutor, l-ar primi imediat din partea celorlalți studenți.

La final, au fost luate în discuție câteva diferențe dintre România și cele două țări de proveniență ale studenților: Ucraina și Turkmenistan.Concluzia acestei comparații a fost că, în timp ce între obiceiurile din Ucraina și România nu sunt prea multe deosebiri, obiceiurile de nuntă din Turkmenistan sunt foarte diferite față de cele din spațiul românesc: între altele, și prin faptul că nunta durează patru zile și invitații sunt în număr deosebit de mare. 

La sfârșitul matinalului oaspeții au urat ascultătorilor Viva FM o zi plăcută în propriul lor grai.

(autor: Andrii Kapsamun)

Eroare: Browser-ul de pe care navigati nu suporta fisiere pdf. Va rugam descarcati documentul. Download PDF.

Eroare: Browser-ul de pe care navigati nu suporta fisiere pdf. Va rugam descarcati documentul. Download PDF.

Ministrul Singurătății – Premieră Absolută în Politica Internațională

 

 

În Marea Britanie a apărut în premieră absolută pe plan internațional un nou portfoliu– ministrul singurătății. Misiunea acestuia va fi aceea de a se ocupa de problema singurătății, pe care o resimte circa 1 din 10 britanici, bătrâni și tineri deopotrivă. Noul rol va fi asumat de ministrul sporturilor, Tracey Crouch, care, pe lângă datoriile sale actuale, va trebui să dezvolte o strategie de combatere a singurătății.

Șefa guvernului din Londra, Theresa May, vorbind despre lucrul acesta, a comunicat că deși singurătatea este o tristă realitate a vieții moderne, nu trebuie să o acceptăm, ci să luptăm contra ei.

Pentru a suține programul de combatere a singurătății, Oficiul Național de Statistică a anunțat că va lucra la dezvoltarea unei metodologii de măsurare a singurătății. Concomitent cu aceasta, va fi înființat un fond pentru susținerea financiară a reglementării acestei probleme, potrivit cu problemele care se vor fi evidențiat în urma măsurătorilor făcute.

Datele oficiale britanice arată că majoritatea persoanelor vârstnice de peste 75 de ani locuiesc singure și discută foarte rar cu prieteni sau cu rude. Mișcarea numită „Campania pentru sfârșitul singurătății” constată că medicii consultă zilnic între unu și cinci pacienți, care vin la medic pentru singurul motiv că nu au cu cine vorbi.

În același timp, Jane Cummings, unul din directorii NHS (serviciul public de sănătate britanic), atrage atenția că singurătatea poate fi periculoasă pentru sănătate, iar, în combinație cu frigul din lunile de iarnă, poate deveni chiar letală.

(adaptare: Andrii Kapsamun)

Sursa: https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/01/17/un-nou-portofoliu-in-marea-britanie-ministrul-singuratatii--38383

În București s-a deschis primul magazin gol din România

 

În București s-a deschis primul magazin gol din România, în parteneriat cu organizațiaLets Do It Romania!”

The Empty Shop este un nou concept de magazine, cu scop umanitar, unde oamenii sunt invitați să umple rafturile goale cu haine pe care nu le mai îmbracă, pentru a fi donate persoanelor cu posibilități materiale reduse.

Magazinul a fost deschis în perioada 5 aprilie – 18 aprilie 2018. Celelalte puncte de colectare vor fi organizate în mai multe magazine în toată România.

Anul trecut, prin programulLets Share & Care!”, organizațiaLets Do It Romania!” a colectat 7 tone de îmbrăcăminte, mobilier, rechizite și jucării, pe care le-a direcționat către 850 de copii și familiile acestora în cinci județe ale țării.

Andrei Cosuleanu, membru al programului, a explicat că pentru ei ”Let’s Do It Romania!” are un obiectiv foarte clar, anume – combaterea risipei de textile și susținerea beneficiarilor.  La fel, programul susține copii donându-le haine din șase în șase luni, pentru a evita cazurile nedorite când copilul nu merge la școală, pentru că nu are haine și încălțăminte.

 

(adaptare: Violetta Dvorska)

Sursa: https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/s-a-deschis-magazin-gol-romaniathe-empty-shop-isi-propune-colecteze-20-tone-hainepentru-familii-posibilitati-materiale-reduse-1_5ac63b47df52022f757626b6/index.html

Scaunul inteligent

 

 

O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca a făcut o invenție foarte utilă: un scaun inteligent. Acest scaun se numește așa, pentru că are şase senzori, care îl avertizează pe ocupant că are o postură incorectă la birou sau că a stat prea mult în poziţia şezând.

 

Scaunul a fost creat la un concurs IT de 24 de ore.

 

Scaunul acesta funcționează împreună cu telefonul mobil. Ionuț Danci este membru al echipei de studenți din anul III de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN. El a declarat că echipa de studenți a creat și o aplicație pentru telefonul mobil, care culege date pe parcursul unei perioade și apoi creează un profil al spatelui pentru persoana care stă pe scaun.

 

Scaunul intelligent este o invenție foarte folositoare pentru oamenii care lucrează la firmele IT și pentru funcționari, pentru că ei stau cel mai mult pe scaun și lucrează la calculator 8 ore pe zi.

 

Iată ce va face scaunul inteligent împreună cu mobilul: atunci când omul stă pe scaun în poziție incorectă, senzorii de la scaun (montați în spătar și în zona șezut) trimit pe calculator o notificare prin wifi. Notificarea anunță pe om că trebuie să stea în poziție corectă. De asemenea, dacă omul stă pe scaun prea mult, telefonul mobil stochează date despre profilul spatelui. Apoi, când omul merge la doctor, doctorul află din telefonul mobil care sunt problemele, de ce doare spatele și știe ce să recomande.

 

Echipa de studenți caută acum un partener care să producă scaunul intelligent la scară largă pentru a ajunge, astfel, la marile corporații.

 

(adaptare: Ihor Skorobohatko)

Sursa: http://www.mediafax.ro/life-inedit/un-scaun-inteligent-creat-de-studentii-din-cluj-avertizeaza-asupra-posturii-incorecte-la-birou-ce-poate-face-aplicatia-pentru-telefonul-mobil-galerie-foto-17057625

Mașina care merge 5.000 km cu 2 litri de apa

 

 

 

 

Un inginer bacăuan a inventat motorul care funcțioanează pe bază de hidrogen. Automobilul consumă 3 litri de apă în două luni.

 

Gheorghe Bordeianu are 50 de ani și este inginer TCM și a lucrat 20 de ani în fabrica de avioane din Bacău. Acest inginer a pierdut deja numărul invențiilor brevetate, pentru că nu are bani să plătească taxa pentru fiecare dintre ele. Au fost peste 100 de invenții.  Majoritatea invențiilor au fost mașini și motoare.

 

Cea mai importantă descoperire a lui este generatorul de ioni. Acesta este un dispozitiv care separă hidrogenul de oxigen atunci când este atașat la motoarele clasice, care schimbă alimentarea motoarelor cu benzină sau cu motorină. Inginerul are ambiția să construiască propria fabrică pentru a produce dispozitivul revoluționar.

 

Gheorghe a spus că patentul l-a obținut în 1985, iar invenția este acum în curs de omologare la institutul de Motoare Termice din Graz-Austria. Sunt trei etape pentru omologare și el este acum la ultima dintre ele.

 

Inventatorul este sigur de faptul că nu va găsi persoana care să investească în construcția acestei fabrici, dar spune că va face această afacere pe cont propriu. Bordeianu se folosește de invenția lui și merge de ani de zile numai cu mașini care se alimentează doar cu apă sau, la nevoie, chiar cu suc. Orice lichid care conține hidrogen poate fi folosit în calitate de combustibil pentru motor. Sistemul funcționează chiar cu oțet și Cola. Este ecologic, pentru că arde hidrogenul și eliberează în aer oxigenul. Gheorge Bordeianu și-a testat mașina primind rezultate pozitive.

 

Gheorghe a cumpărat mașina lui de la un deposit cu mașini de mâna a doua din Spania. Combustibilul trebuie schimbat o dată la 60 de zile. Cu 3 litri poți parcurge și 5.000 de km. Deci în comparație cu mașinile vechi, acestea sunt nu doar ecologice, ci și mai econome. 

 

(adaptare: Aylar Gazakbayeva)

Sursa: http://www.aktual24.ro/un-inginer-roman-poate-schimba-lumea-masina-care-merge-5-000-km-cu-2-l-de-apa/

Tehnologia și planeta Marte

 

 

 

Cei mai mulți oameni fac tot posibilul să nu trăiască la o adâncime de 3 metri în subteran. Dar dacă doriți să trăiți pe Marte, aceasta ar putea fi singura dumneavoastră opțiune la prețuri accesibile. În această săptămână, președintele și COO SpaceX Gwynn Shotwell a emis un astfel de verdict într-un interviu acordat CNBC. În timpul conversației despre sinergia diferitelor companii, Elon Musk a făcut o prognoză îndrăzneață despre viitorul posibil al omenirii pe Planeta Roșie.

 

"Cred că Compania Boring va ajuta oamenii să fie aduși pe Marte. Vom fora tuneluri pentru baieți ", a spus Shotwell.

 

Shotwell nu se gândește la planurile șefului său. Elon Musk însuși a menționat posibilitatea utilizării tehnologiilor Boring Company pentru a crea habitate subterane pentru Marte.

 

"Puteți construi un întreg oraș subteran dacă doriți," a spus Musk în iulie. "Oamenii, desigur, vor veni din când în când la suprafață, dar cu ajutorul tehnologiilor potrivite de forare ar fi posibil să construim un întreg subteran pe Marte".

 

SpaceX intenționează să-și unească forțele cu compania de foraj Boring pentru a transporta oamenii de pe pământ. Dar pământenii doresc să trăiască subteran? Și cum rămâne cu aceste cupole de sticlă și cu locuințe gonflabile?

 

Se pare că, deși un astfel de habitat poate părea răcoros, ne poate ucide. În cupolele gonflabile viața nu va funcționa, deoarece atmosfera de pe Marte este mult mai subțire decât a Pământului și nu are un câmp magnetic. Aceasta înseamnă că nu va fi posibilă protejarea oamenilor de radiația cosmică. Proiectul ridică multe probleme de sănătate.

 

Potrivit NASA, dacă vrem să protejăm marțienii de radiațiile dăunătoare, există mai multe opțiuni. Am putea construi un habitat dintr-un material suficient de gros, care absoarbe radiațiile (dar soluția ar fi costisitoare pentru transport) sau se pot crea materiale noi, mai eficiente - dar dezvoltarea lor va fi, de asemenea costisitoare.

 

Trimiterea unei mașini de foraj pe Marte poate fi cea mai ieftină opțiune pentru crearea habitatelor sigure pe planetă. Desigur, traiul subteran nu este la fel de plăcut ca la suprafață, dar ne vom păstra capacitatea de a gândi clar, de a ne reproduce și de a trăi fără cancer.

 

 

(traducere: Myhailo Onofreichuk)

Sursa: https://hi-news.ru/space/kompaniya-ilona-maska-budet-ryt-tunneli-dlya-marsian.html

Robotul SpotMini

 

 

Fondatorul companiei Boston Dynamics la evenimentul TechCrunch a anunțat că robotul său, SpotMini, se află deja în "stadiul de pre-producție". Compania va începe să vândă roboți în 2019.

 

"SpotMini este în pre-producție acum", a spus Raybert. "Am realizat 10 modele care sunt aproape de opțiunea de producție. Le-am construit în spatele scenei, dar cu ajutorul oamenilor contractori".

 

SpitMini poate să meargă pe scări, să se rostogolească și să transfere obiecte în mașina de spălat vase. A fost actualizat și acum poate naviga independent utilizând navigarea offline.

 

 

(traducere: Myhailo Onofreichuk)

Sursa: https://hi-news.ru/robots/boston-dynamics-nachnet-prodavat-robotov-sobak-v-sleduyushhem-godu.html

 

Semne pentru o nouă criză economică.

Mii de mall-uri sunt în cădere liberă

 

 

 

Dacă impactul creșterii economice este resimțit în întreaga lume, în Statele Unite, mii de centre comerciale pierd profit. Centrele comerciale americane mor încet, dar sigur, ca urmare a popularității tranzacțiilor online.

 

Dar nu numai centrele comerciale au suferit. În ultimul an, mai mult de 6.400 de magazine au fost închise, ceea ce a dus la o reducere bruscă a locurilor de muncă.

 

Potrivit analiștilor în economie, în 5 ani, SUA se vor confrunta cu o criză a centrelor comerciale - mai mult de jumătate vor fi închise. Cumpărăturile pe internet au dus la căderea dramatică a centrelor comerciale, iar până în anul 2023 se preconizează că vor fi deschise doar 300 din cele 1200.

 

Ca urmare a obiceiurilor consumatorilor, în primele patru luni ale acestui an, 11 companii americane au anunțat falimentul sau finalizarea producției. Până la sfârșitul anului, alte 3300 de magazine pot fi suspendate.

 

Acum oamenii folosesc în mod activ Amazon pentru cumpărăturile online. Din 2010 până în 2016, vânzările Amazonului au crescut de 5 ori. Potrivit cercetărilor, jumătate dintre americani folosesc deja Amazon. Acest lucru a fost facilitat de dezvoltarea smartphone-urilor, alături de adaptoare și de magazine electronice. Cheltuielile mobile digitale au crescut de la 2 la 20%.

 

Actuala recesiune a fost favorizată de apariția, în 2000, a magazinelor online. Însă mai există o explicație: foarte multe centre comerciale au fost construite în America. Între 1970 şi 2015, numărul de malluri din SUA a crescut de două ori mai mult decât numărul populaţiei, potrivit Cowen Research. Iar cum tot mai multe branduri trec în mediul online, acest lucru se vede în declinul centrelor comerciale care nu mai au cum să îşi susţină activitatea.

 

Și aceeași tendință există și în Europa. Dacă până acum construcţia de spaţii comerciale reprezenta una dintre principalele preocupări, anul trecut, România s-a confruntat cu o premieră. Volumul spaţiilor comerciale închise l-a depăşit pe cel al lansărilor, pentru prima dată în istorie, în contextul în care consumul a atins cote maxime, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Activ Property Services. 2017 a fost unul dintre cei mai slabi din punctul de vedere al deschiderilor, piaţa întorcându-se la volumul înregistrat acum 15 ani.

 

(adaptare: Myhailo Onofreichuk)

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/semne-pentru-o-noua-criza-mii-de-mall-uri-sunt-in-cadere-libera-937734

Băncile și infractorul cibernetic

 

Foști spioni cibernetici ai guvernului, ofițeri de poliție și chiar soldați care au luptat în Irak și Afganistan lucrează acum în echipele de securitate ale băncilor. Ei și-au adus la noile locuri de muncă instrumentele și tehnicile folosite pentru apărarea națională. Ei au un nou inamic – infractorul cibernetic.

 

Numai anul trecut hackerii au furat cel puțîn 445 de miliarde de dolari. Trezoreria americană a desemnat recent atacul cibernetic drept unul dintre cele mai mari riscuri pentru sectorul financiar american.

 

În medie, o instituție bancară primește trei atacuri cibernetice în fiecare secundă. Asta înseamnă aproape 270 de mii de atacuri în doar 24 de ore și peste 20 de milioane de atacuri în jumătate de an.

 

Sectorul financiar și-a creat propria versiune de apărare - Quantum Dawn, o simulare a unui atac cibernetic catastrofal. Tehnicile de fraudare ale hackerilor au devenit mai sofisticate și răspund cu succes noilor tehnlologii. De aceea, securitatea cibernetică a ajuns să reprezinte cea mai mare frică a șefilor de companii financiare.

 

(adaptare: Maryna Dobuliak)

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/lumea-digitala/de-ce-bancile-au-inceput-sa-angajeze-fosti-soldati-si-spioni-934888

România: Marea Neagră sau Plămânii Negri?

 

 

Deși multe țări din toată lumea au luptat să restricționeze și controleze folosirea și promovarea  tutunului, România rămâne în urmă, dar asta se va schimba.

 

România are locul 4 și 7 în topul adolescenților europeni cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani care fumează în mod obișnuit.

 

Acest fapt scandalos a șocat pe mulți și de aceea peste 350 de organizații non-guvernmentale (ONG) au conceput un  program numit „Inițiativa 2035- prima generație fără tutun a României”. Aceasta are obiectivul de a cere Parlamentului și Guvernului eliminarea publicității la produsele din tutun.

 

Potrivit cu informațiile ONG-urilor, producătorii nu respectă legea, ci încearcă s-o evite, promovând dispozitive care încălzesc tutunul și țigările electronice.

Acest fapt reprezintă o problemă nu numai pentru societea întreagă, dar mai ales pentru copii, care sunt ținta publicității, căci aceasta din urmă are drept scop să-i atragă spre tutun pe cei mai tineri.

 

Directorul proiectului, Ramona Brad, a explicat că există o soluție împărțită în două direcții: prima, să existe o interdicție cuprinzătoare pentru orice formă de publicitate la produsele din tutun, exact cum este scris deja în legislație. A doua direcție presupune o creștere a prețului la pachetul de tutun, conform legilor.

 

Mai departe, educația în școli împotriva narcoticelor, a alcoolului, și în mod special împotriva tutunului este necesară pentru a preveni debutul ca fumător. De asemenea, creșterea prețurilor la pachetele de tutun ar pune o povară financiară la buzunarul celor fumători și ar descuraja un fumător debutant.

 

Deși lupta împotriva țigărilor „sănătoase” tocmai a început, totuși merge drept înainte cu putere și cu mult curaj moral din partea inițiatorilor proiectului. Proiectul își propune să aducă la victorie o Românie de astăzi și de mâine mai frumoasă, sănătoasă și cu mult mai puțin fum.

 

(adaptare: Jon-Erik Andersen)

 

Sursa: https://semneletimpului.ro/international/europa/romania/razboi-fara-precedent-impotriva-tigarilor-sanatoase.html